Een boek voor Beer

Waarom zou Beer naar de bibliotheek gaan, alle boeken die hij zou willen lezen heeft hij zelf al. Drie over koningen en koninginnen, drie over bijen en één over augurken. Maar hij heeft nu eenmaal beloofd om met Muis mee te gaan, dus er zit niets anders op dan mee te gaan, want beloofd is beloofd. En zo gaan ze op weg: Beer op zijn rolschaatsen en Muis in het mandje. Veel zin heeft Beer niet; bovendien vindt hij dat er belachelijk veel boeken in de bibliotheek staan. Muis doet zijn best om het juiste boek voor Beer te vinden, maar Beer wordt steeds bozer en bozer. Hij gaat zelfs schreeuwen, en dat is iets dat je niet moet doen in de bibliotheek. En zeker niet als er wordt voorgelezen.

De boosheid van Beer verdwijnt als sneeuw voor de zon als hij hoort wát er wordt voorgelezen: “En toen sloop de Geweldig Moedige Beer voorzichtig naar de schatkist…,” Zijn nieuwsgierigheid is gewekt en als hij even later naar huis gaat heeft hij zeven nieuwe boeken in zijn mandje.

Over de vrolijke Muis en de mopperige Beer zijn bij Uitgeverij Hoogland en Van Klaveren eerder al drie prentenboeken verschenen. Beer was jarig, ziek en hij moest naar bed. De vasthoudendheid van de altijd vriendelijke Muis maakt dat Beer, die aanvankelijk afwijzend en brommerig reageert, uiteindelijk ontdooit. Het blijken dan ook de beste vrienden te worden. Vandaar dat Beer zich aan zijn belofte wil houden.

“Een boek voor Beer” is een grote pleitbezorger voor het voorleesuurtje in de bibliotheek. Een altijd vriendelijke voorlezer en (in dit geval) dierenkindjes die ademloos zitten te luisteren. Gelukkig is deze activiteit in veel bibliotheken (nog) niet wegbezuinigd, met dank aan de vele vrijwilligers! Is er ook in uw bibliotheek zo’n voorleesmiddag? Ga erheen en geniet, samen met uw (klein-) kind. Het is de moeite waard. En neem dan ook dit boek mee, heerlijk om steeds weer voor te lezen. “Een boek voor Beer” kreeg de Leespluim van november 2014.

  • Een boek voor Beer
  • Bonny Becker, met illustraties van Kady MacDonald Denton
  • Uitgeverij Hoogland en Van Klaveren, ISBN 978 90 8967 155 4
  • € 14,50
  • vanaf drie jaar