Fantasie zonder grenzen

Op het omslag van dit tekstloze prentenboek vaart een meisje in een rood bootje een sprookjeskasteel tegemoet met in haar hand een rood krijtje. Oplettende kijkers zien boven de torens een vogel met een lange staart vliegen. De goudkleurige koepels en de vele andere details maken je nieuwsgierig naar het verhaal dat zich in dit boek ontspint.

Het begint allemaal met een meisje dat zich verveelt. Op de eerste pagina’s in bruin-tinten valt het rood van de step, de vlieger en de bal op. Maar het is het rode krijtje dat letterlijk de poort opent naar het echte verhaal, wanneer het meisje een deur tekent op de muur van haar kamer. Ze komt terecht in een prachtige, wonderlijke wereld, waar ze in een zelfgetekend bootje een enorm kasteel tegemoet vaart met vaarwegen op verschillende niveaus. Het bouwwerk doet denken aan Escher en al die wonderlijke waterlopen zijn en passant aanleiding tot het uitleggen van de werking van sluizen.)

Wanneer het bootje bij een waterval komt tekent het meisje gewoon een luchtballon. Ze is getuige van de jacht op en de vangst van een tropische vogel met een enorme staart. Uiteraard redt ze hem uit zijn gouden kooi, maar ze moet dat bekopen met haar eigen gevangenname. Op zijn beurt is het de vogel die haar bevrijdt en ook nu is het het rode krijtje dat haar helpt weg te komen. Op een vliegend tapijt dit keer. Ze zweeft achter de vogel over een Oosterse stad naar een palmboom in de woestijn. Een paars deurtje licht op, en als de vogel en het meisje er doorheen kruipen blijkt het uit te komen op de straat waar het allemaal begon. En laat daar nou een jongen staan met een paars krijtje. Samen rijden ze weg op een zelfgetekende fiets met een rood en een paars wiel.

Sinds De gele ballon met de prachtige vogelvlucht-platen van Charlotte Dematons is het genre van tekstloze prentenboeken enorm gegroeid. Of het nu gaat over het wonderlijke landschap in Waar is de taart, de zeer gedetailleerde wereld van de seizoenenboeken van Susanne Rotraut Berner of de geestige verhalen over fantasiedieren van Loes Riphagen, kinderen en volwassenen worden uitgedaagd op zoek te gaan naar de bijna eindeloze hoeveelheid verhalen die de illustrator in het boek heeft getekend. Goed voor uren en uren en steeds weer opnieuw genieten.

Hoewel het hier één doorlopend verhaal betreft, past ook Op reis in dit rijtje. In dit sprookjesachtige prentenboek is de illustrator erin geslaagd om avontuur, techniek, fantasie en de behoefte aan vriendschap op prachtige wijze vorm te geven. De illustraties zijn gemaakt in aquarel en inkt en het geraffineerde kleurgebruik maakt van iedere spread een kunstwerk op zich. In het verhaal herken je klassiekers als Alice in Wonderland en de Kronieken van Narnia en voor de kenners zal ook de herinnering aan Paultje en het paarse krijtje naar boven komen.

Op zijn website vertelt Aaron Becker over de ontstaansgeschiedenis van het boek en een trailer van het vervolg, Zoektocht dat binnenkort verschijnt bij uitgeverij Brevier.

  • Op reis
  • Aaron Becker
  • Uitgeverij Brevier, ISBN 978 94 91583 37 7
  • € 14,90
  • Vanaf vijf jaar en veel ouder