Leren lezen is leuk!

Het leren lezen is voor de meeste kinderen een spannend proces, waar ze in groep drie met veel gretigheid aan beginnen. Ze staan open voor de letters en de lettercombinaties. Ze genieten van het wonder dat ze die tekens ineens kunnen ontcijferen en de betekenis kunnen ontdekken.

In deze periode is het van belang om de kinderen het plezier in het zelf lezen te laten ontdekken. Het aanbieden van mooie en geschikte boeken staat daarbij voorop. Natuurlijk zijn er de oefenboekjes van school, maar er is nog zo veel meer moois. Ga ernaar op zoek in bibliotheek en (kinder)boekwinkel. Op deze website besteed ik met enige regelmaat aandacht aan mooie boeken voor beginnende lezers.

Voorlezen

In de eerste maanden gaat het snel en rond de kerst sta je als ouder versteld van wat je kind in zo’n korte tijd heeft geleerd. Maar na de euforie van de eerste maanden komt de tijd van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Juist dan is het kiezen van aantrekkelijke boeken cruciaal om de motivatie te houden. Daarnaast blijf je uiteraard voorlezen, veel voorlezen uit mooie prentenboeken, verhalenbundels, sprookjesboeken en informatieve boeken. Zorg dat er van alles in huis is, zodat je kind zelf kan kiezen en zijn of haar smaak kan ontwikkelen.

Als het even niet zo goed gaat…

Voor veel kinderen komt er een moment dat het even niet zo lekker gaat: ze vinden het moeilijk, hebben geen zin in lezen, laten de boeken links liggen. Het heeft niet veel zin om het kind tot lezen te dwingen. Integendeel, het zal er eerder een hekel aan krijgen. Ik geloof in de positieve aanpak van het goede voorbeeld, de juiste boeken en veel voorlezen. Lezen moet vooral een plezierige bezigheid zijn. Voor de meeste kinderen gaat deze periode over. Het is als met bloemkool eten: een kind moet wennen aan de smaak, dus als je het na een poosje weer probeert, blijkt het toch wel lekker. Daarom is het verstandig om niet te snel te zeggen: mijn kind lust geen bloemkool. Met lezen is het net zo: als je eenmaal als ouder zegt (waar het kind bij is): “Hij/zij houdt niet van lezen.”, zal dit als een excuus worden gebruikt en is er ook geen reden om een boek ter hand te nemen.

2 gedachten over “Leren lezen is leuk!

  1. Ik ben al begonnen met voorlezen aan mijn kinderen toen zij 10 maanden waren. Ik heb wel gemerkt dat zij toch meer gingen brabbelen. Nu hebben ze inmiddels de leeftijd van een groep 3-er en ze vinden het fantastisch om naar school te gaan. Ze pakken de dingen gemakkelijk op en praten veel!

  2. Bedankt voor de tip! Bij ons zat er even de sleur in, vervolgens hebben ze een kinderboekenabonnement gekregen om lezen weer leuk te maken. Zo krijgen ze elk keer een cadeautje in de bus, dit maakt het leuker om te lezen dan iets ‘moeten’ kiezen op school of in de bieb.. en inderdaad mijden we het om te zeggen ‘dat ze lezen niet leuk vinden’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>