Ssst! we hebben een plan

“Vrede kan niet in stand worden gehouden door geweld, zij kan slechts worden bereikt door begrip.” Albert Einstein. Een motto komt niet vaak voor in een prentenboek, maar in dit geval is het heel passend, zeker in deze tijd waar geweld overal ter wereld aan de orde van de dag is. Dit zware thema zal de meeste kinderen ontgaan wanneer je samen het boek leest. Die zullen vooral genieten van het kind dat de hoofdrol speelt en de jagers te slim af is wanneer zij proberen een vogel te vangen.

Het kind zwaait naar het vogeltje en zoekt contact. Maar de mannen met hun vangnetten en hun vogelkooi zijn iets anders van plan. Ze sluipen zachtjes en stil op de vogel af, maar op het moment suprême vliegt die ervandoor. Of en hoe de vogel gewaarschuwd wordt, blijft de vraag. Maar tijdens het lezen bedenken de kinderen al snel dat het kind wel eens de schuldige kan zijn. Tot drie keer toe mislukt het plan van de jagers. En dan blijkt de methode van het kind beter te werken. Een boos exemplaar voorkomt dat de kleurige vogels alsnog gevangen worden gezet: de jagers slaan op de vlucht. Maar veel hebben ze er niet van geleerd, tot verbijstering van het kind.

De prachtige gestileerde illustraties in tinten blauw suggereren een nachtelijke sfeer. De kleurige vogel(s) vallen op en zijn daardoor een gemakkelijke prooi. Het onschuldig vangen van een vogeltje krijgt hierdoor een diepere betekenis, waardoor het boek zich uitstekend leent om niet alleen met jonge kinderen te lezen, maar ook om met oudere kinderen de thema’s geweld, oorlog, vrijheid en tolerantie te bespreken.

  • Ssst! we hebben een plan
  • Chris Haughton
  • Uitgeverij Gottmer
  • ISBN 978 94 257 5620 8
  • € 12,95
  • vanaf 3 jaar