Voorleesfeest

Feestelijke afsluiting voorleesjaar Nudeschool Wageningen       juli 2014

Nandi's verrassingNa een jaar lang iedere dinsdagmiddag voorlezen bij de kleuters maken we er de laatsteNandi's verrassing keer van het schooljaar een klein feestje van. De keuze is gevallen op een klassieker onder de prentenboeken: Nandi’s verrassing. Het kleurrijke boek vertelt het verhaal van een meisje, Nandi, dat met een mand vol fruit op haar hoofd door de savanne naar haar vriendin wandelt, die in een volgend (Afrikaans) dorpje woont. Onderweg vraagt zij zich af welke vrucht Yewande het lekkerst zal vinden, maar terwijl ze de vruchten één voor één in gedachten de revue laat passeren, worden ze om de beurt weggekaapt door achtereenvolgens een aap, een struisvogel, een zebra, een olifant, een giraf, een antilope en een papegaai. Aangekomen bij het dorpje is de mand leeg, maar toevallig loopt ze juist onder een mandarijnenboom als daar een losgeslagen geit tegenaan botst en het mandarijnen regent. Gelukkig zijn mandarijnen het lievelingsfruit van Yewande en de verbaasde Nandi is dan ook snel over de schrik heen.

Twee kinderen herinneren zich het boek, dat ik in het voorjaar al een keer heb voorgelezen, heel goed. “Het gaat over Houlematou en mij,” zei Acacia. Nadat we het verhaal hebben geluisterd en bekeken – via youtube – gaan we de rollen verdelen. Met veel plezier spelen de kinderen de meisjes en de dieren en beelden we het verhaal uit, compleet met fruitmand op het hoofd van Nandi. Het verhaal wordt vier keer gespeeld, zodat alle kinderen een keer aan de beurt zijn geweest. Daarna wordt het fruit geschild en in stukjes gesneden. De schalen zijn binnen de kortste keren leeg, iedereen heeft kunnen proeven van de banaan, de sinaasappel, de mango, de ananas, avocado en de passievrucht. Helaas zijn guaves niet zo makkelijk te verkrijgen, maar het guavesap smaakt heerlijk.

Na afloop kwam Nina me nog even vertellen dat het een leuke middag was. Een middag vol leesplezier, waarin de kinderen het verhaal minstens drie keer langs hoorden komen. Niet alle dieren en vruchten waren bekend, maar door het zien, het spelen, het schillen en snijden en niet te vergeten het proeven, zullen deze niet gemakkelijk vergeten worden.

Ik verheug me met de kinderen weer op vele uurtjes voorleesplezier in het komende schooljaar.

Lea Kessels

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>